Vad är Twitter?

Twitter är en plattform för social kommunikation via Internet. Man uppdaterar sin Twitter status med max 140 tecken åt gången, ungefär som ett SMS, därför har det också kallats för microblogging.

Alla inlägg och uppdateringar, tweets som de kallas, hamnar i ett publikt flöde, där man själv får hämta vilka tweets man är intresserad att följa. Man skulle även kunna kalla det för en prenumeration av Tweets.

Sedan starten har Twitter vuxit ofantligt fort och blivit väldigt populärt, väldigt fort.

Twitter trend

Twitter trend

Anledningen till detta är att det är väldigt enkelt att starta och Twitter är väldigt användarvänligt, samtidigt som nyttan är helt enorm (men ha tålamod, det tar en stund att förstå).

Man kan följa sina vänners tweets,  och även dem som man inte känner så väl, eller de som man inte känner alls. Alltså,  man får följa vem som helst. Och alla får följa vad du gör. (Det går även att göra sitt Twitter konto privat, men det gör man bara vid sällsynta fall.)

Tex skådespelaren Ashton Kutcher (från bla. That ’70s Show, Punk’d) blev den första med 1 miljon följare på Twitter den 17:e April 2009. Ashton, @aplusk, har alltså över 1 miljon som ser hans tweets när han uppdaterar (nu snart två miljoner) – om de råkar vara på Twitter just då.

Utöver att bara uppdatera vad man gör, så är det populärt att man rekommenderar länkar, skriver citat och tipsar om andra intressanta människor som man kan följa.

Dessutom finns det möjlighet att skicka direktmeddelanden till specifika följare, skicka vidare intressanta tweets och föra diskussioner publikt om olika ämnen, genom #hashtags, en mycket enkelt syntax som alla kan förstå.

De flesta använder dock inte Twitter.com för att uppdatera sin status, utan de väljer att koppla andra verktyg till sin Twitterkonto. Tweetdeck är en av de mest populära verktygen för uppdateringar och konversationer, men man kan även koppla sin Facebook profil och blogg till Twitter. Man kan även tweeta via SMS.

Med flera hundra olika programvaror som pratar med Twitter så är möjligheterna obegränsade.

Så vad är Twitter?

Twitter är ett socialt fenomen som gör att människor kan finna varandra och föra konversationer över Internet på ett väldigt enkelt och effektivt sätt.

Här hittar du anledningar till varför du bör finnas med på Twitter.

Fler resurser:

Wikipedia – Svenska

Wikipedia – Engelska

Här är grundaren Evan Williams som förklarar varför Twitter blivit så populärt.