Twitter och politiker

av marcuszacco

Går twitter och politik ihop?

Absolut! Men här tror jag många politiker känner sig osäkra hur man kan använda twitter. Det går nämligen inte att helgardera sig på 140 tecken. Det går inte heller att bara och spy ut generaliteter och tro att följarna accepterar dravlet.

Om en politiker ska lyckas på twitter så måste han eller hon:

  1. Våga ta en konkret ståndpunkt
  2. Acceptera rabalder, och möta den direkt, rakt på sak och omgående genom att diskutera direkt med folket.
  3. Lyssna på vad som sägs.

Följande kommer att hända..

Politikerns åsikt kommer drivas in som en kniv in i massan och dela in den i två tydliga grupper: De som ‘gillar’ och de som ‘ogillar’.

Jag gissar att båda de alternativen är bättre för en politiker än när folket säger: ‘vet inte’ eller än värre ‘bryr mig inte’.

Om politikern i fråga använder twitter rätt, så skapas det en dialog – och oavsett om man tillhör ‘gillar’– eller ‘ogillar’-lägret så kommer politikern bli respekterad som en individ som står för sin åsikt.

Men det finns ingen plats för ryggradslösa kappvändare och hycklare på twitter, för allt är transparent och allt händer blixtsnabbt.

Hela twitterupplevelsen handlar om att få folket att lära känna individen de röstar på. Det gör man inte via flygblad på stan. Ni som politiker måste faktiskt visa att ni bryr er om, innan ni får några trogna och hängivna följare.

”Nobody cares how much you know,
until they know how much you care”

Twitter är mig vetandes det enda verktyget där folket kan komma i kontakt med politiker personligen, utan att skapa en ohanterbar mängd extra arbete för politikern.

Två politiker som det pratas mycket om på Twitter är Gudrun Schyman @gudschy och Göran Hägglund @goranhagglund.

De gör det bra genom att svara sina följare. Men det är klart Göran kan det här med twitter, han är ju trots allt socialminister.