Anledningen till att traditionella communities går under

av marcuszacco

I dagens DN publicerades en artikel där tre stora svenska nätcommunities stänger ned i år. De kallar detta för Communitydöden.

Community: En eller ett community, ett socialt nätverk, en nätgemenskap eller en nätmötesplats (engelska Internet community) är en mötesplats på nätet. Communityt kan se olika ut beroende på målgrupp, syfte och skapare. Vanligast är att ett community ligger på en webbplats, så att användaren inte behöver installera särskilda program.

Enligt artikeln, anledningen dessa communities går under är för att användarna flockas till ställen som Facebook och Twitter.

Varför?

Jo, artikeln nämner också att svagheten med FB och Twitter är att man inte kan vara anonym och att det borde finnas en plats för en community där man kan vara anonym.

Detta anser jag var HELT FEL!

Ok, visst. För vissa kufar. Men inte för de flesta.

Anledningen för att traditionella communities går under är på grund av att vem som helst kan vara vem som helst på dessa ställen. Inträdeskraven är för låga. Moderationen är för låg. Dessutom är filtreringsmöjligheterna för information alldeles för begränsad.

Folk är less på Interettroll. Ett troll är en sådan som bara förstör genom att prata skit, spamma med hieroglyfer, osv – allt medans de är helt och hållet anonyma.

Om man inte kan filtrera bort troll, så ledsnar man fort. Och det är inte vad Web 2.0 och social media handlar om.

Anledningen varför social media exploderat är på grund av att man kan skapa sin egen användarupplevelse. Och det är vad Facebook och Twitter erbjuder sina användare, samtidigt som de tjänsterna är väldigt anpassade till andra sajter, bloggar med mera. De är helt enkelt mer användarvänliga än små svenska communities.

Twitter är här för att stanna – en bra stund till. Se till att du blir delaktig i diskussionen.